Boken Arnhem 1944, del 1

Omdömen om boken

 

"Välskriven, medryckande och detaljerad"

Recension av Arnhem 1944, del 1 av Bibliotekstjänst

”Varför misslyckades operation "Market Garden", de allierades försök att gå över Arnhem i Holland in i Tysklands Ruhrområde? Om detta lyckats hade andra världskriget kunnat sluta redan julen 1944 enligt förhoppningarna.

Christer Bergström, nu kanske Sveriges kunnigaste om andra världskrigets krigshistoria, har tagit sig an att ge en förklaring till misslyckandet utifrån ett gediget arbete med primär- och sekundärkällor från båda sidor…

Det är en välskriven, medryckande och detaljerad framställning som också återger krigandets hantverk och oglamorösa verklighet, vilket ändå inte förtar dramatiken och läsupplevelsen som mycket spännande…

Texten åtföljs av många bilder och kartor samt till åtskilliga avsnitt QR-koder för i sammanhanget kompletterande dåtida filmklipp och ögonvittnesintervjuer…”

Lektör Bernt Blomgren.
Publiceras i BTJ-häftet nr 5, 2018.

 

*

 

”Nytt om klassisk fallskärmsoperation”

Recension av den militärhistoriske experten Lars Gyllenhaal.

Cornelius Ryan, författaren bakom både Den längsta dagen och En bro för mycket, får ett synnerligen läsvärt erkännande av Christer Bergström i hans nya bok Arnhem 1944 - Slaget om Holland. Bergström både tydliggör Ryans insats för historieskrivningen och tar vid där Ryan slutade på grund av en för tidig död.

Christer Bergström berättar i förordet den fascinerande historien om Cornelius Ryans stora och rika kvarlåtenskap - bara en mindre del kom med i En bro för mycket. Men sedan tillför Bergström också en mångd pusselbitar som han själv har forskat fram. Slutomdömet om Bergströms bok måste bli att han både skapar klarhet och berikar bilden av en av världshistoriens viktigaste luftlandsättningsoperationer, "Market Garden".

Det ska direkt sägas att den första delen av Arnhem 1944 (den andra delen är ännu inte utkommen) även skildrar den tyska sidan utförligt och det är nästan otroligt vad tyskarna kunde vara självkritiska i interna dokument. De tyska fallskärmsjägarna på norra västfronten 1944 var till stor del ihoprafsade enheter, ofta bestående av tonåringar med bara några veckors utbildning bakom sig.

Bergström tydliggör vad som var den avgörande faktorn bakom beslutet att utlösa den massiva allierade luftlandsättningen: de tyska V-2-attackerna från Holland mot London. Tänk om Hitler avstått från dessa V-2-attacker? Montgomery hade då knappast fått det stöd han behövde från Eisenhower. Sedan visar Bergström på ett nyskapande sätt hur Montgomerys operation "Market Garden" gick till, förutom med hjälp av text, många tidigare opublicerade bilder och kartor även medelst QR-koder till relevanta filmklipp.

Att de allierade fallskärmstrupperna ska ha landat på "två hela SS-pansardivisioner" är en klar överdrift och Bergström förklarar hur. Desto viktigare var en handfull erfarna och skickliga förbandschefer på den tyska sidan. Deras ledarskap utgjorde, för att citera Bergström, "...tungan på vågen som förhindrade att operation Market Garden slutade i en fullständig katastrof för den tyska sidan".

På operationens tredje dag hade de allierade segern inom räckhåll. I den andra delen av Arnhem 1944, som har undertiteln Den förlorade segern, berättar Bergström om vad som sedan hände. Del två skall utges under våren 2018.


*

"Imponerande att författaren lyckats gräva fram så mycket som är nytt!"

Recension av Jonas Knutsson.

Efter att ha läst mängder av böcker, sett mycket film/dokumentär och besökt platserna flera gånger är det imponerande att författaren lyckats gräva fram så mycket som är nytt även för mig som kan förväntas kunna en hel del om operationen!

Det som överraskade mest var nog SS-Sturmmann Helmut Buttlar, som jag aldrig hört talas om i andra källor.

Ett anat exempel är brittiska 3. fallskärmsbataljonen som stannar utan stridskontakt runt Hartenstein; det brukar alltid beskrivas som hårdnande motstånd som leder till att man gräver ner sig, att hela brigaden står still utan att någon kommer sig för att beordra framåt inledningsvis när sambandet bryter ihop. Jag har alltid trott att man faktiskt påbörjade framryckningen längs hela linjen direkt men att samordningen var det som blev lidande när man sprang på motståndsfickor.

För övriga divisioner har jag inte läst någon annanstans att 82nd Airborne Division prioriterade så knepigt med försvar, utan att det skulle ha varit hårt motstånd från första början i Nijmegen som ledde till att man inte kunde komma fram till bron.

101st Airborne Divisions äventyr vid Best hade jag heller aldrig sett i andra skildringar. Kan knappt vänta tills del 2 är levererad!

 

*

 

"En mängd tidigare opublicerad fakta"

Recension hos Bokus av sign. Dagge.

Förutom en utomordentligt bra skildring av hela händelseförloppet (så långt detta sträcker sig i del 1) imponeras man av alla detaljrika beskrivningar av händelseförloppet, bl a de som som fick en helt avgörande betydelse för utgången av Market Garden.

Boken innehåller en mängd tidigare opublicerad fakta med bl a fokus på vad som gick snett redan under de första dagarnas strider. Man får därmed en mycket klar bild över hur ytterst nära de allierade var att lyckas med att förkorta kriget med flera månader.

Boken är klart läsvärd och kan verkligen rekommenderas.

 

 

 


Beställ boken här - få den inom några dagar!

 

 

Klicka här för att komma tillbaka till sidan om Slaget om England