Boken Slaget om England

Omdömen om boken

 

"Jag har läst väldigt mycket litteratur om andra världskriget i mina dagar och speciellt om flygkriget på västfronten. Slaget om England av Christer Bergström hör definitivt till de bättre, förmodligen DEN bästa.

Jag kanske predikar för de redan frälsta och sparkar in öppna dörrar men - Christer Bergströms Slaget om England är en fantastisk bok som jag nyss införskaffade. När den kom kände jag spontant att 'jahaja, ännu en bok om andra världskriget' och glömde snabbt bort den. Av en slump träffade jag på den nyligen och slog till.

En mycket trevlig överraskning väntade! Jag trodde att jag hade bra koll på flygstriderna över de brittiska öarna hösten -40. Med förtjusning upptäckte jag att jag hade stort utbyte av boken. Vid flera tillfällen dök orden 'det var som fan' upp när för mig ny kunskap dök upp. Ta bara en sådan sak som prestandan hos Me 110.

Fram till för några dagar sedan var det min övertygelse och fördomsfulla inställning att det var en misslyckad maskin som alltid var i underläge om den inte mötte polska transportplan (typ). Möjligen att den kunde hävda sig som nattjakt lite längre fram i kriget. I stället inser man att det var en högst kompetent maskin som man som RAF-pilot inte skulle underskatta.
Alla vi som har ett flygintresse och speciellt flygkriget 1939-45 har i den här boken en mycket sansad investering.”
- Fredrik Andersson, FB-sidan Modellbygge, FB 18 dec 2015 & 7 januari 2016.

 

"Avlivar många myter och rättar till flera felaktigheter i historieskrivningen."
- Tidningen Nostalgia, januari 2015.
Tidningen går ut i ca 37.000 ex.

Läs hela recensionen här

 

"Bygger på en fantastisk research, välformulerad och spännande."
- Soldat och Teknik,nr 1/2015.

Läs hela recensionen här

 

"Jag har läst många andra krigsskildringar upplagda kronologiskt och faktabaserade men Christer Bergströms Slaget om England är nog den bästa hittills!"

- Rickard Engström

 

Omdöme av Ola Laveson, en av initiativtagarna till Svensk Flyghistorisk Förening och fd medlem av Flyglitteraturträffens (FLIT) ledningsgrupp, 2 december 2014

”Med Christer Bergströms "Slaget om England" har vi på svenska fått ett riktigt referens- och standardverk i ämnet "Battle of Britain" eller tydligare "Slaget om England" 1940. De flyghistoriskt intresserade i Sverige och kanske i hela Norden är att gratulera till att ha fått tillgång till dessa samlade kunskaper på det egna språket i detta alltid fängslande ämne.

Jag har tidigare berömt författarens sätt att skriva. Det är för mig en njutning att läsa hans lättlästa böcker - inte minst denna. Dessutom innehåller denna bok en hel del av senare tiders fynd och forsknings resultat. Är alltså, fräsch, aktuell, topp! Författaren nämner själv i förordet att två engelska standardverk (Mason: Battle over Britain, 1969 och Ramsey: The Battle of Britain, Then and Now, Mk V, 1989) som för de flesta utgör kunskapsbasen i ämnet "Battle of Britain" 1940. Nu har vi fått "Slaget om England", som är mer än ett komplement ovanpå! Den är, som sig bör, också skriven i dagboksform.

Bergström har som alltid ägnat mer tid och plats åt de deltagande militära ledarna och framför piloterna och mindre eller rent av lite åt teknik och prestanda. Detta tror jag kommer att uppfattas mycket positivt, för mig är det positivt och högintressant. Författarens personkunskaper och även personliga relationer till många av veteranerna från tiden för bokens händelser ger en stabil bakgrund till många av författarens ställningstaganden och omdömen. Detta ger boken mycket "kött på benen", liv och trovärdighet.

Bra urval av kartor underlättar för läsaren. Färgbilderna och profilerna är bra och lättar upp. Dock hade jag gärna sett "bakgrundskartan", som är i färg i sin helhet. Den var ju en karta som man använde 1940. Jag uppskattar mycket att boken tar med "laguppställningarna" för Luftwaffe och RAF från början av augusti 1940. De avslutande bilagorna är ovärderliga som referens. Den särskilda sidan med italienarna i slaget om England är kul. Bildvalet är variationsrikt och brett.

Totalt sett är Christer Bergströms "Slaget om England" en elegant, faktaspäckad, spännande och lättläst dokumentär med lång varaktighet! Något för varje flygbibliotek!”

 

 


Beställ boken här - få den inom några dagar!

 

 

Klicka här för att komma tillbaka till sidan om Slaget om England